ZANDSTRALEN– Egmond aan Zee
Donderdag 29 juli 2021
Zal ik een grote of een kleine ronde doen, vroeg ik me vanmorgen af. Ik keek naar de vlaggen op de boulevard, zag en voelde een stevige wind uit het zuidwestenwesten en stapte, om eerst tegen wind te lopen, naar de ingang van de duinen. Heerlijk struinen langs struiken, bomen, meertjes, omhoog, omlaag, genietend van de zon, vogels, konijnen en vlinders. Als ik het duin van de afslag Egmond Binnen afdaal, voel ik dat er wat zand op mijn kuiten wordt geblazen. Ik glimlach. Ik houd van het voelen van de kracht van de elementen.
Na 35 minuten waai ik de hoofdopgang van Egmond aan Zee op. Een man en een vrouw lopen me tegemoet, handen voor hun neus en mond, moeilijke blik in hun ogen. ‘Strand,’ hoor ik haar met afschuw zeggen, terwijl ik weer wat zand voel prikken. Met mijn blik naar voren en een grijns op mijn gezicht wandel ik door. Het was maar windkracht vijf, het echte zandstralen begint bij zeven ;). En ook daarbij denk ik: 'Kom maar, laat me maar voelen dat ik leef.’