EINDELIJK WEER REPETEREN - 't VELD
Maandag 31 mei 2021
We mochten niet meer, ook niet op twee meter afstand van elkaar. Ruim zeven maanden was repeteren verboden. Ik heb medeblazers die al vijftig jaar lid zijn, die al vijftig jaar elke maandagavond komen blazen. Muziek maken is een deel van ons zijn. De liefde voor onze instrumenten is groot. Niet mogen maakt verdrietig. Het instructiefilmpje voor het inklappen en uitvouwen van een muziekstandaard, dat langskwam in de appgroep, was grappig en zuur tegelijk. Dat kan ik namelijk met mijn ogen dicht.
Vanavond was het dan eindelijk zover. Voordat we naar binnen konden, stonden we buiten op de meer dan vereiste afstand. Even persoonlijk aan iemand vragen of ze helemaal hersteld is, aan een ander of ze een geliefde een mooi laatste afscheid heeft kunnen geven en een ander een dikke kus geven vanwege het grootouderschap, … Het mag allemaal niet. Die ongemakkelijkheid voelde ik, net als de zin om weer samen te kunnen musiceren. Hoe zullen we samen klinken?
Of het licht in de zaal onvoldoende is of mijn bril niet meer goed zit of mijn ogen toch achteruit zijn gegaan; wat de reden ook is, ik kon de noten niet goed lezen. In mijn hoofd klonk: 'Jouw bril is al meer dan twee jaar oud, hoog tijd om jouw ogen te laten controleren, waarom ben je niet naar de opticien gegaan? Daar had je de afgelopen zeven maanden van niet blazen alle tijd voor.’ Gevolgd door: 'Waarom heb jij jouw zaken nooit op orde?’ Mijn interne criticus, controleur en perfectionist werken graag samen. Gelukkig herken ik ze tegenwoordig heel snel. Ik vroeg ze dus subiet om stil te worden en ik nodigde mijn muzikant uit om samen met mijn mede fanfareleden een harmonieus geluid te laten horen. Dat lukte, ook al bleef ik af en toe een nootje missen.
Als coach werk ik graag met de methode Voice Dialogue. Deze methode gaat ervan uit dat we allemaal meerdere subben / ikken, zoals de interne criticus, perfectionist, luiwammes hebben. Met hen in gesprek gaan levert mijn klanten mooie inzichten op. De reactie van een pleaser op de zin: 'Een nee tegen een ander, is een ja voor jezelf’ was veelzeggend. Zonder aarzeling antwoordde de pleaser: 'Volstrekt onacceptabel.'